Τίτλος : Συγκέντρωση ή Μοριακότητα κατ’όγκο. Αραίωση διαλύματος.

Γνωστικό αντικείμενο: Χημεία Α’ Λυκείου

Σχέση με το Α.Π.Σ. : §4.3 Συγκέντρωση Διαλύματος – Αραίωση , ανάμειξη διαλυμάτων.

Δημιουργός : Αικατερίνη Πετρούτσου ΠΕ 04.01

Διδακτικός στόχος : Στο τέλος της διδακτικής ενότητας οι μαθητές θα πρέπει να έχουν κατανοήσει τις έννοιες : Διαλυμένη ουσία - Διαλύτης – Διάλυμα.

Συγκέντρωση διαλύματος Μ .

Πως μπορούμε να παρασκευάσουμε διάλυμα ορισμένης συγκέντρωσης από ένα πυκνότερο διάλυμα.

Διδακτικές ώρες : 2

Λογισμικό : Δυναμική οπτική αναπαράσταση , πείραμα.

(α)    http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/2595

ΜΑΘΗΣΙΑΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ   :  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Η ΜΟΡΙΑΚΟΤΗΤΑ ΚΑΤ’ ΟΓΚΟ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ

(β)   http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/2450

ΜΑΘΗΣΙΑΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ : ΑΡΑΙΩΣΗ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ

Συνοπτική περιγραφή : Aρχικά οι μαθητές θυμηθούν τις έννοιες του mol και του υπολογισμού της σχετικής μοριακής μάζας M .

Μια από τις συνηθέστερες μονάδες περιεκτικότητας ενός διαλύματος είναι η μοριακότητα κατ’ όγκο ή συγκέντρωση ή Molarity ,εκφράζει τα mol διαλυμένης ουσίας που περιέχονται σε 1 L Διαλύματος.

Υπολογίζουν τη μοριακή συγκέντρωση (C) ενός διαλύματος από τη σχέση C = n/V, όπου n τα mol της διαλυμένης ουσίας και V ο όγκος του διαλύματος σε λίτρα (L).

Κατανοούν ότι , όταν αραιώνουμε ένα διάλυμα η ποσότητα της διαλυμένης ουσίας παραμένει σταθερή και ισχύει η σχέση : nαρχ = nτελ  και άρα CαρχVαρχ  = CτελVτελ   

                         

Λέξεις κλειδιά : συγκέντρωση , mol/L , μοριακότητα κατ’ όγκο , αραίωση.


Δραστηριότητες:  Πήγαινε στην ιστοσελίδα του (α) λογισμικού , διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες και εκτέλεσε τις δραστηριότητες 1 και 2α.

 Δραστηριότητα 1:   Τοποθέτησε 4 gr NaOH πάνω στην ύαλο του εργαστηριακού πάγκου ,άδειασέ τα μέσα στην ογκομετρική φιάλη, γέμισέ την με απεσταγμένο νερό από τον υδροβολέα μέχρι τη χαραγή έτσι ώστε να έχουμε ένα λίτρο διαλύματος.

Υπολόγισε τη μοριακότητα του διαλύματος που παρασκεύασες και επαλήθευσε το αποτέλεσμα από τη σχετική ένδειξη πάνω δεξιά στον πίνακα της εικόνας του εικονικού εργαστηρίου. Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες των στοιχείων Na=23, O=16 ,H=1.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Δραστηριότητα 2 :

( Α )

Να παρασκευάσεις διάλυμα NaOH 0,15 Μ και επαλήθευσε το αποτέλεσμα από τη σχετική ένδειξη.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………...

( Β )

Να συμπληρώσεις τα κενά στις παρακάτω προτάσεις.

Η συγκέντρωση ενός διαλύματος δείχνει τον αριθμό των   ………………  της διαλυμένης ουσίας που περιέχονται σε ………………..  διαλύματος.

Διάλυμα 2Μ σημαίνει  …………………………………………………………………………………………………

Με την προσθήκη ή αφαίρεση νερού σε διάλυμα η …………………………………………………….

………………………………………………………………………………… παραμένει σταθερή.

 

Δραστηριότητα 3 :

( Α )

Πήγαινε στην ιστοσελίδα του δεύτερου λογισμικού και διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες. Άδειασε 30 ml Διαλύματος HCL 1M στην ογκομετρική φιάλη των 100 ml και γέμισέ την με τη βοήθεια του υδροβολέα με απιονισμένο νερό μέχρι τη χαραγή ώστε ο τελικός όγκος του διαλύματος να είναι 100ml.

 Υπολόγισε τη περιεκτικότητα του νέου διαλύματος και επαλήθευσε το αποτέλεσμα από τη σχετική ένδειξη πάνω δεξιά στο πίνακα του εικονικού εργαστηρίου.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Στη συνέχεια να παρασκευάσεις 100 ml Διαλύματος HCL σε νερό συγκέντρωσης 0,6 Μ από το διάλυμα HCL 1Μ και να επαληθεύσεις το αποτέλεσμα .

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

( Β )

Να διαλέξεις τη σωστή απάντηση από τις παρακάτω προτάσεις , Από δικαιολογώντας τις απαντήσεις σας.

  1. Σε διάλυμα NaOH συγκέντρωσης 2Μ προσθέτουμε 400 ml Η2Ο. Η συγκέντρωση του τελικού διαλύματος θα είναι : α) 2 Μ β) 4 Μ      γ) 0,5Μ

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  1. Από διάλυμα NaCL συγκέντρωσης 1,5 Μ αφαιρούμε με εξάτμιση 500 ml Η2Ο.Η συγκέντρωση του τελικού διαλύματος θα είναι : α) 3Μ β)1,5 Μ    γ) 0,15 Μ

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………