Νέα Ύλη - Περικοπή ΓΕΛ Πανελλαδικών 2020 

Ύλη πανελλαδικών Πληροφορικής 2020( απαντήσεις)

 https://mathainoumestospiti.gr/ 

 Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανταποκρινόμενο στις εξελίξεις και την αναστολή της δια ζώσης διδασκαλίας στις εκπαιδευτικές δομές για την ανάσχεση της μετάδοσης του κορωνοϊού, ενεργοποίησε ψηφιακά εργαλεία που επιτρέπουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία και επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών.

Η εξ αποστάσεως διδασκαλία συνιστά το πλέον πρόσφορο μέσο για να διατηρήσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας τη στενή επαφή τους με τη μαθησιακή διαδικασία στις παρούσες, έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας – χωρίς να αποσκοπεί στο να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία. Ξεκινήσαμε ένα μεγάλο εγχείρημα, για την επιτυχία του οποίου είναι καίρια η συμβολή όλων των παραγόντων της εκπαίδευσης.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δομείται σε τρεις άξονεςː 1. σύγχρονες, 2. ασύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας, 3. εκπαιδευτική τηλεόραση.

Αναλυτικά:

Σύγχρονη (τηλεκπαίδευση) είναι η απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που παρακολουθούν ζωντανά μέσω υπολογιστή, κινητού ή tablet. Στην πλατφόρμα μπορούν οι μαθητές να συνδεθούν και τηλεφωνικά με αστική χρέωση μέσω σταθερού τηλεφώνου.

Ασύγχρονη είναι η διδασκαλία κατά την οποία ο/η μαθητής/τρια συνεργάζεται με τον/την εκπαιδευτικό σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος ή δημιουργίας υλικού από τον/την εκπαιδευτικό, έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό και χρονοδιάγραμμα μελέτης μέσω διαδικτύου (σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή πλατφόρμες που παρέχει το Υπουργείο).

Εκπαιδευτική τηλεόρασηː το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με το ΙΕΠ και την ΕΡΤ, προχώρησαν στην παραγωγή και προβολή τηλεοπτικών μαθημάτων που προβάλλονται μέσω της δημόσιας τηλεόρασης ΕΡΤ2, ως μία σύγχρονη, οπτικοακουστική εκπαιδευτική πρόταση. Απευθύνονται πρωτίστως σε μαθητές Δημοτικού, με στόχο να υποστηριχθεί περαιτέρω η διατήρηση της στενής επαφής τους με το μαθησιακό περιβάλλον και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Στο πλαίσιο της αυτονομίας και της μεγαλύτερης ευελιξίας των σχολικών μονάδων, οι Διευθυντές/Διευθύντριες των σχολείων διαμορφώνουν το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, με δυνατότητα αξιοποίησης συνδυασμού των τριών μεθόδων.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  • Σας ενημερώνουμε ότι η δημιουργία  λογαριασμών των μαθητών στο ΠΣΔ παρατάθηκε μέχρι και την Δευτέρα 06/04/2020.
  • Οι μαθητές μετά την απόκτηση του λογαριασμού τους στο ΠΣΔ, οφείλουν να εισέλθουν τουλάχιστον μια φόρα στις πλατφόρμες του ΠΣΔ π.χ στην πλατφόρμα https://eclass.sch.gr/ (η-τάξη), προκειμένου ο λογαριασμός τους να καταχωρηθεί ως έγκυρος στην πλατφόρμα.

Μετά τις παραπάνω ενέργειες, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν δυνατότητα να εντοπίσουν στην πλατφόρμα τους μαθητές τους και να τους εγγράψουν στα κλειστά ψηφιακά τους μαθήματα, που σημαίνει ότι έχουμε α) αυξημένη ασφάλεια του ηλεκτρονικού υλικού και β) αμφίδρομη επικοινωνία( διαμοιμασμός δραστηριοτήτων, ασκήσεων, συνεργατικότητα κ.α) μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών.

Νέος Προγραμματισμός Ωραρίου της Σύγχρονης Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης για Δημοτικά και Γυμνάσια

Ενημερωτική-Υποστηρικτική Συνάντηση με τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες Κεφαλληνίας & Ζακύνθου για την εξ αποστάσεως Εκπαίδευση

Επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς ΠΕ86

Οδηγίες για ασύγχρονη τηλε-εκπαίδευση (e-me & eclass/η-τάξη)

Το υπουργείο παιδείας έχει αναρτήσει ειδική σελίδα με οδηγίες για την ασύγχρονη τηλε-εκπαίδευση για  τις  πλατφόρμες 
e-me & eclass (η-τάξη). Προς το παρόν οι οδηγίες συνοψίζονται στο αρχείο pdf της σελίδας αλλά σύντομα θα εμπλουτιστούν.

Δείτε επιπλέον και τον οδηγό ασύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης του υπουργείου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύνδεση στις δύο πλατφόρμες είναι τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί να διαθέτουν λογαριασμό στο ΠΣΔ. Για το άνοιγμα λογαριασμού στους μαθητές ακολουθήστε τις οδηγίες του υπουργείου.

Επειδή παρατηρούνται προβλήματα στη δημιουργία λογαριασμών για τους μαθητές στο ΠΣΔ, (υπερφόρτωση – κατάρρευση υπηρεσίας) προτείνουμε τα μαθήματα που δημιουργούν οι συνάδελφοι στο eclass(η-τάξη) να είναι ανοιχτά (να μην είναι κλειδωμένα). Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές θα μπορούν να συνδεθούν ακόμη και αν δεν διαθέτουν λογαριασμό στο ΠΣΔ. Όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, μπορεί ο εκπαιδευτικός να κλειδώσει το μάθημά του, περιορίζοντας την πρόσβαση στους μαθητές του.

Πλατφόρμα eclass ΠΣΔ (η-τάξη)

Συνοπτικές οδηγίες για δημιουργία ενός μαθήματος (σε μορφή pdf)

Οδηγός Μαθητή: Ξεκινώ με την η-τάξη (σε μορφή pdf)

Πλατφόρμα e-me

Αρχίζω με την e-me: Οδηγίες βήμα-βήμα για εκπαιδευτικούς (σε μορφή pdf)

Αρχίζω με την e-me: Οδηγίες βήμα-βήμα για μαθητές/τριες (σε μορφή pdf)

Οδηγίες για σύγχρονη τηλε-εκπαίδευση (Cisco Webex)

Το υπουργείο παιδείας έχει αναρτήσει ειδική σελίδα με οδηγίες για την σύγχρονη τηλε-εκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας Cisco Webex. Επειδή οι οδηγίες ανανεώνονται – προστίθενται συνεχώς, σας παραπέμπουμε στη σελίδα του υπουργείου.

Δείτε επιπλέον και τον οδηγό σύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης του υπουργείου.

Οδηγίες χρήσης εφαρμογής τηλε-εκπαίδευσης (Webex Meetings) για τον εκπαιδευτικό

Χρήσιμος για τους μαθητές μπορεί να είναι και ο Οδηγός Μαθητή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση που ετοίμασε συνάδελφος πληροφορικής.