Αρχείο Εγγράφων

Main Menu

Η Μουσική στην Εκπαίδευση PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 17 Δεκέμβριος 2009 13:48

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,


         Αισθήματα μεγάλης ευθύνης αλλά και χαράς συνοδεύουν αυτά τα λόγια που σας απευθύνω, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων μου ως Σχολικού Συμβούλου Π.Ε. 16 Μουσικής Ιονίων Νήσων.

Παρά το ευρύ φάσμα της περιφέρειας αρμοδιότητας μου σε Α/θμια και Β/θμια Εκπ/ση αλλά και το ιδιαίτερο καθεστώς συγκοινωνίας των Επτανήσων, θέλω να γνωρίζετε ότι θεωρώ κάθε μορφή επικοινωνίας (Τηλ. γραφείου Συμβούλων, προσωπικό e ? mail και site) και συνεργασίας μας, απολύτως χρήσιμη και δεδομένη. Γι αυτόν το σκοπό θα καταβάλλω το ανθρωπίνως δυνατό από μέρους μου, ώστε να δημιουργήσουμε μαζί το γόνιμο εκείνο έδαφος, που θα αναπτυχθεί, θα αποδώσει καρπούς και τελικά θα αναδείξει τη σημασία του στη Σχολική ζωή, το δύσκολο αλλά σπουδαίο και όμορφο έργο μας. Η ελευθερία έκφρασης, η κατανόηση και συνύπαρξη του διαφορετικού, η ενθάρρυνση πρωτοβουλιών, η αξιοποίηση και η μοναδικότητα του έργου κάθε συναδέλφου, η υποστήριξη και συμμετοχή σε καινοτόμες δράσεις, και η εμπλοκή ? διαπλοκή της Μουσικής με συνεχώς διαλεκτικό τρόπο στην καθημερινότητα της Σχολικής κοινότητας, μέσα από όλες τις εκφάνσεις της, στην τοπική κοινωνία και πέρα από αυτή, θα αναπτύξει ολόπλευρα την προσωπικότητα των μαθητών μας, και θα καλλιεργήσει περισσότερο την  ήδη δημιουργική έμφυτη τάση τους. Ιδιαίτερα εδώ, που αναπνέουμε και συμπνέουμε το Ιόνιο πελαγίσιο αεράκι, διάχυτο από ανάσες Μουσικών, ποιητών, λογοτεχνών, διάσπαρτο από καλλικέλαδες φωνές πνευστών, νυκτών εγχόρδων και χορωδών. Εδώ, που η Μουσική είναι μέσα σε κάθε σπίτι αρχοντικό ή φτωχικό, είναι βίωμα καθημερινό κάθε νέας γενιάς. Συνάδελφοι, είμαστε οι μοχλοί κίνησης και συγκίνησης τέτοιων αρετών που ευοδώθηκαν στον ευλογημένο τόπο των Ιονίων μέσω της Μουσικής. Θεμελιώδεις αρχές χάριν της Μουσικής Τέχνης συνοψίζονται και εξευγενίζουν επίγειες, θνησιγενείς, ανθρώπινες, φθαρτές αδυναμίες. Ο χρόνος, ο χώρος, η διάρκεια, η κίνηση, η σιωπή και ο ήχος οργανώνονται, μετουσιώνονται και αποδίδονται με τρόπο θαυμαστό, άφθαρτα και λυτρωτικά στο νου και στην ψυχή. Εκεί ακριβώς που στοχεύουμε μαζί!  

          Όλα λοιπόν είναι θέμα Παιδείας και η Μουσική που πρεσβεύουμε, ένα δυνατό μέσο για να πετύχουμε πρώτα τη εκπαίδευση του νου και μετά την καλλιτεχνία της ψυχής.

          Στον καιρό της γενικευμένης ύφεσης, της κοινωνικής χαλαρότητας, της αισθητικής έκπτωσης, της καλλιτεχνικής προτεινόμενης αναπηρίας και δυσμορφίας μια όμορφη μουσική εμπειρία στην Δημόσια Εκπαίδευση οφείλει να κάνει όλο και πιο διεισδυτική τη ματιά μας και το  πνεύμα μας στη τάξη και ακόμα έξω και πέρα από αυτή. Αν απλωθούν με αγάπη ελεύθερα τα χέρια μας, είναι βέβαιο ότι θα συναντήσουν κάτι ? μικρό ή απέραντο! Θάλασσα και Μουσική σύνορα δεν γνωρίζουν!

 

       Εύχομαι οικογενειακή ευτυχία και επιτυχία στο έργο σας.

       Καλές συναντήσεις!

 

Περικλής Παπαδόπουλος 

Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ16

Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 17 Δεκέμβριος 2009 14:04 )